10 Kasım 2018 Cumartesi

Enerji Tasarrufu Sağlamak İçin Neler Yapılabilir?

İlgili resim

Gelişen, geliştikçe değişen dünyamızda enerji kullanımı artıyor. Enerji kullanımının artması ve var olan enerji kaynaklarının sınırlı düzeyde olması, enerji tasarrufunu ön plana çıkarıyor. Enerji tasarrufu yapmak, hem ekonomik açıdan hem de doğal kaynakların hızla tükenmesinin önüne geçilmesi noktasında oldukça önemlidir. Peki, enerji tasarrufu nedir? Enerji tasarrufu sağlamak için neler yapılabilir?

Enerji Tasarrufu Nedir?

İlgili resim










Enerji tasarrufu; üretim verimliliğinde, refah seviyesinde ve iş gücünde hiçbir kayba uğramadan enerjinin verimli şekilde kullanılmasıdır. Yani, aynı iş gücünü daha az bir enerji kullanımı ile ortaya koymaktır.

Enerji tasarrufunun olmadığı durumlarda doğal kaynak kullanımının zamanla sınırlanması, çevre kirliliği ve artan maliyetler karşımıza çıkmaktadır. Enerji kullanımı, insan ihtiyaçlarının yeterli koşullar ile karşılanması adına yoğunlukla sanayi, inşaat, ulaşım sektörleri etrafında çevrelenmiştir. Bu çevrelenme ile beraber nüfus artışı, teknolojik ilerlemeler ve politik stratejiler gibi durumlarla enerji üretimi ve kullanımı ülke bazında etkilerini aşıp global etkiler oluşturmaktadır.

Enerji Tasarrufu İçin Öneriler

Enerji tasarrufu sağlamak için uygulayabileceğiniz pratik bilgiler bulunur. Bu pratik bilgiler çerçevesinde evlerde, iş yerlerinde ve günlük faaliyetlerde enerji tasarrufunuzu en üst seviyeye çıkarabilir ve verimli iş gücünüzü devam ettirebilirsiniz.

Evde Enerji Tasarrufu

  • Evinizdeki tüm ampulleri, tasarruflu ampuller ile değiştirebilirsiniz. Tasarruflu ampullerin kullanım süreleri de diğer ampullere oranla daha fazladır. Ayrıca 100 watt güç harcayan normal bir ampulün vereceği ışık, 20 watt güç harcayan tasarruflu ampul ile elde edilebilir.
  • Eve mantolama yapılması; kış aylarında sıcak havanın dışarıya gitmesini önlerken, yaz aylarında da dışarıdan sıcak hava gelmesini önler.
  • Enerji sınıfı yüksek olan elektrikli aletlerin kullanımı tercih edilerek de yaklaşık %60 oranında enerji tasarrufu sağlanabilir.
Bunlar dışında; kullanılmayan elektrikli aletlerin fişinin çekilmesi, çamaşır/bulaşık makinesinin tam kapasite çalıştırılması, çay suyunun elektrikli ısıtıcıda ısıtılması gibi oldukça basit önlemler de enerji tasarrufu için oldukça önemli noktalardır.

İş Yerinde ve Günlük Faaliyetlerde Enerji Tasarrufu

İş yerinde uygulayabileceğiniz basit yöntemler ile enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Güneş ışığı olduğu zamanlarda, ışığı söndürebilirsiniz. Asansörü gerekli olmadıkça kullanmayabilirsiniz. Gereksiz kağıt kullanımından kaçıp, kullanılan kağıtları geri dönüşüm kutusuna atabilirsiniz.
Günlük faaliyetlerde ise; özellikle telefon kullanımı öne çıkmaktadır. Cep telefonu, titreşim modundan çıkarılarak ve uygulamalar çalışır durumda bırakılmayarak enerji tasarrufu sağlanabilir. Bunun dışında; televizyon karşısında uyumaktan vazgeçilmesi ve havalandırma sistemleri yerine pencerenin açılarak doğal havalandırma yapılması da pratik olarak uygulanabilen enerji tasarruf yöntemleridir.

Enerji tasarrufu, basit yöntemler uygulanarak sağlanabilir. Dünyadaki yenilenemez enerji kaynaklarının azalması ve nüfusun hızla artması, enerji ihtiyacını da arttırmaktadır. Günlük hayatımızda alışkanlık haline getirebileceğimiz yöntemler ile enerji tasarrufuna katkıda bulunabiliriz.

2 yorum:

  1. Enerji tasarrufu için elimden ne geliyorsa yapıyorum. Ampülleri söndürmeye, fişleri çekmeye özen gösteriyorum. Telefon şarj aletleri bile gereksiz yere şarjda kalsa enerji zaiyatına sebep oluyor..

    YanıtlaSil

Hadi sen de fikrini söyle!